Menu

12.2.2016 navštívil mesto Stará Ľubovňa prezident SR - pán Andrej Kiska

Prezidentovi Andrejovi Kiskovi sa nepozdávala kvalita vozovky medzi domovským Popradom a Starou Ľubovňou. Cestu si vyskúšal počas piatkovej pracovnej návštevy.

„V Starej Ľubovni sa mi dostalo vrúcneho a priateľského prijatia. V tomto regióne som v podstate, ako doma, veď ako Popradčan som do Ľubovne chodieval za mladi hrávať volejbal,“ povedal týždenníku prezident.

Spomenul, že z kráľovského mesta si pamätá bývalý podnik Skrutkáreň, ktorý v minulosti zamestnával cez tisícku ľudí a v najväčšom rozkvete produkoval až 20-tisíc ton spojovacieho materiálu.

Pomáhať je o morálke

Po návšteve radnice a cirkevného gymnázia, kde diskutoval so študentmi prezident zašiel do sociálneho zariadenia Domu sv. Anny.

Na mieste sa stretol s deťmi a mladými, ktorí trpia rôznymi telesnými a mentálnymi chorobami.

Vedúca zariadenia Soňa Gaborčáková mala pri prezidentskom sprievode najväčšie obavy z protokolu, ktorý museli zachovať.

„Museli sme riadiť rôznymi pokynmi, ktoré pre nás nie sú až také bežné, samozrejme, táto návšteva prezidenta bola pre nás obrovskou poctou,“ povedala.

Prezident pravidelne navštevujúci podobné zariadenia pochválil zanietenosť pracovníčok , niektoré deti osobne vystískal.

 

„Ak sa veci robia so srdcom a nadšením, vždy sa dá pomôcť. Je dôležité, aby sme si uvedomili, že je morálnou povinnosťou každej spoločnosti, každej krajiny i každého človeka pomáhať,“ povedal.

Bez infraštruktúry rozvoj nevidí

K samotnej Starej Ľubovni A. Kiska poznamenal, že leží v prostredí s veľkým potenciálom pre cestovný ruch.

„Nádherný hrad, centrum mesta i okolitá príroda dávajú možnosti na rozvoj turistického ruchu. Ukazuje sa však, že bez potrebnej infraštruktúry je problematické takto rozvíjať regióny. Napríklad ráno, keď som išiel z Popradu do Ľubovne po ceste, ktorá bola vybudovaná neviem pred koľkými rokmi, videl som, že sa na nej nič zásadné nezmenilo,“ naznačil.

Kiska upozornil aj na skutočnosť, že zo Starej Ľubovne, podobne ako z iných miest, odchádzajú mnohí mladí ľudia za hranice. „Je to smutné,“ povedal.

Na záver pracovnej cesty A. Kiska navštívil aj nemecky hovoriacu Chmeľnicu, kde sa mal stretnúť s obyvateľmi obce. Medzi nimi mali byť aj ľudia, ktorí boli násilím odvlečení do ruských gulagov. 

 

 

Zdroj: Korzár

Vydané 12. 2. 2016 o 16:01 Autor: Peter Rindoš

FOTO: www.staralubovna.sk/item/navsteva-prezidenta-slovenskej-republiky/