Menu

6.6.2012 - Slávnosť sv. Floriána a posvätenie hasičských áut a hasičskej zástavy

"Bohu na slávu - blížnemu na pomoc"

6. máj 2012 snáď otvoril brány novej tradícii v našej obci, ktorá by nadviazala na tradície naších predkov, ktorí v roku 1928 založili doteraz fungujúci dobrovoľný hasičský zbor. Tak, ako to v svojom príhovore vyriekli hostia, "stražaci" z Poľska a hasiči zo Starej Ľubovne, je len málo takých vzácnych možností, byť prítomní na slávnosti požehnania hasičských áut a hasičskej zástavy, ktorá je symbolom zjednotenia našich hasičov a symbolom ochrany obce pred ohňom.

Na konci svätej omše sa zúčastnení za sprievodu miništrantov, kňazov a hostí presunuli na parkovisko za kostolom, kde slávnosť pokračovala vystúpením mužského speváckeho zboru z Novej Ľubovne, pod vedením Mgr. Petra Jendrichovského.  Po krásne zaspievanej piesni k sv. Floriánovi nasledovalo požehnanie hasičských áut a novej hasičskej zástavy. Za doprovodného slova Jána Vojčáka nám mladí hasiči našej obce predviedli hasičský útok, ako ukážku hasičského športu a slávnosť ukončilo vystúpenie folklórneho súboru Vrchovina a príhovory i poďakovanie hostí.  Slávnosť na parkovisku  sprevádzalo slovo Pavla Sása, ktorý prítomným ozrejmil tak životopis sv. Floriána, vzhľad novoposvätenej zástavy, spev mužského zboru, ako aj  činnosť folklórneho súboru Vrchovina.

Poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom pričinili k zdarnému priebehu slávnosti, v prvom rade vdp. farárovi  Slavomírovi Gallikovi a pánovi kaplánovi Martinovi Skladanému za odslúženie sv. omše, požehnanie nielen áut a zástavy, ale aj všetkých zhromaždených, za prianie a modlitby, aby naša obec nepotrebovala zásahy a pomoc hasičov či už pri ohni, alebo iných tragických udalostiach. Poďakovanie patrí aj našim hasičom, že sa ich predsa len nájde niekoľko, ktorým nie je ľahostajný stav hasičskej techniky, hasičskej zbrojnice a dobré meno našich hasičov, ktorí  aj v hasičskom športe roky vynikali nie len v okresných súťažiach.  Snáď nájdu v svojich radoch dostatok nadšencov pre udržiavanie tradície - uctenia si svojho patróna každoročne pri slávení svätej omše. Poďakovanie patrí aj Mgr. Márii Folvarčíkovej, ktorá túto slávnosť pre Vás takto pekne zdokumentovala.

 

Nech kedykoľvek požiar planie ,
 ja splním svoju povinnosť:
 "životy spasiť "
 Pane dajže mi sily dosť.
V náručí vyniesť dieťa, kým ešte nevyprší čas ,
  ale aj starca, matku, ktorá ma sivý vlas.
 Na Stráži stojím stále, pretože povolaný som,
 pred ohňom chrániť svojich, blížneho, jeho dom .
 Ak z tvojej vôle má sa stať,
  že sám život pritom stratím,
  požehnaj Pane mojej rodine
  a láskavou rukou vráť im ,
 čo pri plnení poslania iným som dal, Amen.
 

Nahliadnite do fotogalérie: http://www.novalubovna.sk/fotogalerie/22/