Menu

Obec Nová Ľubovňa upozorňuje na platnosť VZN č. 1/2023, zároveň oznamuje, že pristúpila k osadeniu a uzamknutiu brány na novom cintoríne

Obec Nová Ľubovňa upozorňuje občanov na platnosť VZN č. 1/2023, ktorým sa schvaľuje prevádzkový poriadok pohrebiska v obci Nová Ľubovňa. VZN schválilo  obecné  zastupiteľstvo  na svojom zasadnutí dňa 21.04.2023 a  nadobúda účinnosť 09.05.2023 .

Zvlášť upozorňujeme na povinnosti nájomcu pri údržbe hrobového miesta (č. 5 Prevádzkového poriadku pohrebiska):

1. Nájomca hrobového miesta je povinný:

a) užívať hrobové miesto podľa nájomnej zmluvy

b) udržiavať prenajaté hrobové miesto v poriadku na vlastné náklady

c) písomne oznamovať prevádzkovateľovi pohrebiska všetky zmeny údajov, ktoré sú potrebné na vedenie evidencie

d) udržiavať poriadok na pohrebisku

e) pravidelne uhrádzať poplatok za prenajaté hrobové miesto

2. Nájomca je povinný udržiavať hrobové miesto a jeho bezprostredné okolie v dobrom a nezávadnom stave. Musí zamedziť šíreniu burín a prílišnému vyrasteniu trávy, vzniku požiaru a nesmie znečisťovať okolie hrobu napríklad vyhorenými kahancami alebo starou kvetinovou výzdobou. Hrobové miesto nesmie ohroziť zdravie alebo majetok iných napríklad nevyhovujúcim stavebno – technickým stavom.

3. Odpad z hrobového miesta je nutné ukladať do pripravenej nádoby na odpad.

4. Pri stavbe alebo oprave hrobu sa nesmú prekročiť rozmery hrobového miesta uvedené v nájomnej zmluve. Stavebný odpad musí byť odstránený bez zbytočného odkladu.

5. Nájomca je oprávnený vykonávať stavebné úpravy hrobových miest iba s predchádzajúcim písomným súhlasom prevádzkovateľa na vlastné náklady (príloha prevádzkového poriadku č. 2, 3)

Pri stavebných úpravách a výkopových prácach je nájomca povinný si vyžiadať od prevádzkovateľa povolenie na práce s uvedením dodávateľa prác a charakteru práce. Osoby, ktoré na pohrebisku vykonávajú práce pre nájomcu, sú povinné riadiť sa pokynmi pracovníka obce a uhradiť poplatok za vstup na pohrebisko v zmysle platného cenníka (príloha prevádzkového poriadku č. 1).

6. Pri vyhotovovaní stavby alebo pri jej úprave musí nájomca dodržiavať zásady prevádzkovateľa, najmä pokiaľ ide o tvar a rozmery hrobového miesta.

7. Vysádzať stromy a kry a umiestňovať lavičky možno len na základe písomného súhlasu obce. Prevádzkovateľ ich môže odstrániť, ak narušujú prevádzku pohrebiska alebo starostlivosť o hrobové miesta.

Nakoľko sa v poslednom čase často stáva, že hrobové miesta sú upravované svojvoľne, často aj nevyhovujúco,  bez predchádzajúceho súhlasu obce, ako aj náhrobné tabule v tzv. zelenom páse sú osadené mimo línie, upozorňujeme občanov na povinnosť podania žiadosti o povolenie na vykonanie stavebných úprav na hrobovom mieste  a to ešte pred vykonaním stavebných úprav a to aj v prípade, že práce budú vykonané firmou, alebo svojpomocne !!! (vzor žiadosti nájdete v prílohe)

Z vyššie uvedeného dôvodu, ako aj z dôvodu, že na nový cintorín vchádzajú autá až k hrobovým miestam a to len za účelom bežnej návštevy hrobového miesta,  obec pristupuje k osadeniu brány pri vstupe na nový cintorín, ako aj k jej uzamknutiu. Voľne prechodná bude len malá brána.                                                             

V prípade potreby, pri vykonaní stavebných úprav hrobového miesta, kedy je potrebné previesť materiál a pracovné náradie k hrobovému miestu, si vami vybraná firma, alebo nájomca hrobového miesta, vyzdvihne kľúče od brány na potrebný čas  na obecnom úrade, poprípade si s obcou dohodne odomknutie brány na potrebný čas. Kľúč bude vydaný až po preverení,  či o stavebné úpravy hrobového miesta bolo nájomcom požiadané a či bol následne vydaný aj súhlas obce.

Zároveň vyzývame verejnosť, aby ste dodržiavali zákaz vodenia psov a iných zvierat na priestranstvo pohrebiska.

K stiahnutiu