Menu

Odpustová slávnosť sv. Jána Apoštola - 27.12.2022

 V ten sviatočný deň, na slávnosť sv. Jána Apoštola, v úvode slávnostnej svätej omše, zaznelo z úst nášho kňaza, Mgr. Mariána Katrenčíka:

" Drahí bratia a sestry, zhromaždili sme sa, aby sme Všemohúcemu Bohu ďakovali za sv. Jána Evanjelistu. Aby sme si na príhovor tohto nášho nebeského patróna vyprosili hojnosť Božích milostí do našich každodenných povinností.

Celý život sv. Jána sa sústreďoval na jeho Pána a Učiteľa, zmysel svojho života našiel vo vernosti Ježišovi. Nepriečil sa jeho výzve a dokázal stáť na Kalvárii, keď sa všetci ostatní roztratili. Oznámiť všetkým tajomstvo večného Slova, ktoré nám Boh zjavil v osobe svojho jednorodeného Syna Ježiša Krista. Svätý Ján bol uchvátený Slovom, ktoré sa stalo Telom a na ktoré sa bolo možné pozerať ľudskými očami a aj sa ho ľudsky dotknúť..."

Veľmi nás všetkých potešilo, že Jeho excelencia Mons. Andrej Imrich, emeritný spišský pomocný biskup, prijal pozvanie a celebroval túto slávnostnú svätú omšu.

V závere sa celebrantovi, ako vždy veľmi originálne a s úžasnou úctou, prihovorila Júlia Hubeňáková:

“ Milovaný otec, biskup Andrej,

väčšina z nás vždy s veľkým napätím očakáva, akého hosťa pozve pán farár sláviť odpustový deň.  Sme úprimne radi, že na dnešný veľký sviatok pozval Vás – nášho otca biskupa - a sme ešte radšej,  že ste pozvanie prijali. Svätý Ján apoštol nebol len miláčikom Pána Ježiša, je aj naším, dovolím si povedať, miláčikom. A nielen preto, že po svätej omši budeme piť jeho lásku – v podobe požehnaného vína, aby nám dalo zdravie a silu. Dôvod, prečo ho máme vo veľkej úcte je oveľa hlbší.  

Som presvedčená, že naši prarodičia, ktorí okolo roku 1310 dokončili stavbu tohto chrámu, boli veľmi múdri ľudia s čistým a pokorným srdcom. Inak by neboli dali za patrónov kostola takú úžasnú dvojicu: Pannu Máriu a svätého apoštola Jána, dvojicu, ktorá stála až do úplného konca pod krížom, na ktorom bol pribitý Boží Syn. Už pár storočí je v našej svätyni Ježiš na kríži a po jeho pravej strane v bočnej lodi bdie pri ňom Škapuliarska Panna Mária a po jeho ľavej strane na hlavnom oltári bdie svätý apoštol Ján. To preto ich máme oboch v takej úcte, to preto sme vďační staviteľom chrámu za tento nádherný dar, za tento nádherný odkaz. Byť verný Pánu Ježišovi až do konca, nech by sa čokoľvek dialo. Zachovať si vieru čistú, nepoškvrnenú, takú ako mali Panna Mária a sv. apoštol Ján.

 Aj vám, drahý otec, biskup Andrej, takú vieru – vieru až do konca - vinšujeme a vyprosujeme. „Dedičstvo otcov, zachovaj nám, Pane,“ nech sa tak, aj na príhovor nášho svätého patróna, apoštola Jána, stane. Amen.

 

Drogy očec biskup, esce roz vom ze serca dženkujema, ze šče pšišli mendzi nos, ze šče nom dali ten nezasluzony dar: zivego Pana Jezusa v Eucharistii. Naj vos on pozegno, švjenty Jan apoštol, naj vos ohroňuje a Paňenka Maria naj vos přijmie za svojego syna. Pon Bog zaplač.