Menu

Slávnosť svätého Floriána - 5.5.2013

V našej obci hádam ani nie je taký dom, v ktorom by niekto z jeho obyvateľov nebol členom dobrovoľného hasičského zboru, či už teraz, alebo v čase svojej mladosti. A ak áno, je takýchto príbytkov určite málo. Aj keď nutnosť vycestovať za prácou a veľké pracovné zaťaženie našich mužov má za následok pokles činných a obetavých hasičov, predsa len náš hasičský zbor nezaháľa a venuje sa pripravenosti, cvičeniam a športovým súťažiam.

Obec Nová Ľubovňa v spolupráci s Dobrovoľným hasičským zborom v Novej Ľubovni začali v apríli práce v rámci rekonštrukcie hasičskej zbrojnice s plným nasadením. Netrvalo dlho a budova zažiarila novou fasádou a stavebnými úpravami budovy, či areálu. Tým najúžasnejším však predsa len bolo osadenie drevorezby sv. Floriána, ktorého zhotoviteľom je rezbár našej obce, pán Peter Beňák.

Táto námaha a práca si žiadala slávnostnú chvíľu a aj preto sa uskutočnil druhý ročník krásneho podujatia pod názvom: "Slávnosť svätého Floriána", ktoré odštartovalo svätou omšou, obetovanou za členov Dobrovoľného hasičského zboru v Novej Ľubovni v najdôležitejšej budove obce, v našom novoľubovnianskom chráme sv. Jána apoštola.  Po jej ukončení sa hasiči a hostia presunuli v sprievode do areálu hasičskej zbrojnice, kde program pokračoval o 14.00 hod. posvätením drevorezby sv. Floriána a zrekonštruovanej hasičskej zbrojnice. Širokej verejnosti sa hasiči predviedli v rámci dňa otvorených dverí ukážkou hasičskej techniky, získanými oceneniami, ako aj dokumentáciou, ktorá zaznamenáva históriu zboru. Na svoje si prišli aj tí najmladší, ktorí bez vstupných poplatkov vyskúšali nafukovací šmýkací hrad, či trampolínu.


Slávnosti sa zúčastnili aj hasiči – stražaci z Poľska, ako aj zástupcovia hasičských zborov nášho okresu.

Poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom pričinili o terajší vzhľad zbrojnice, ako aj o uskutočnenie tohoto vzácneho podujatia. Veľkú vďaku vyslovujeme aj našim duchovným otcom, ktorým je "hasičina" blízka a sú tak veľmi ústretoví ku každoročnému konaniu tejto slávnosti.

Poďakovanie patrí Vám všetkým, ktorí ste prišli povzbudiť v tak nádherný, slnečný deň našich hasičov.


Hádam len ten, kto na vlastnej koži zažil strach o svoj život, o životy svojich blízkych, či o svoj majetok, ktorý ohrozoval oheň, môže naplno pochopiť dôležitosť pripravenosti hasičov, či už profesionálnych, ale aj tých dobrovoľných. A aj pre túto pripravenosť je dôležité, aby prostredie a vybavenosť hasičskej zbrojnice boli na čo najvyššej úrovni. Tak, ako sme počuli z úst Jána Folvarčíka, hasiča telom i dušou, je vzácne a dobré mať taký dôstojný príbytok hasičov, ktorý bude slúžiť nie len členom zboru, ale aj všetkým občanom. Poprajme si všetci, aby sme ho čo najmenej potrebovali v prípade ohrozenia požiarom. Nech sa v ňom svorne stretávame pri tých príjemnejších stretnutiach, na česť ľudí, ktorí sa riadia heslom svojho patróna, sv. Floriána: "Bohu na slávu, ľuďom na osoh".


Za zachytenie týchto vzácnych momentov ďakujeme Mgr. Márii Folvarčíkovej.